Bijna alles kan van hout gemaakt worden

Hout heeft mooie eigenschappen, waar je veel mee kunt doen.

Kenmerken van hout

Hout is een mooi natuurlijk materiaal dat in vele soorten te verkrijgen is. Hout heeft fantastische eigenschappen als:

 • Stevig en sterk
 • Elastisch
 • Isoleren voor geluid
 • Gemakkelijk te bewerken
 • Natuurlijk karakter 

Hout is het mooiste materiaal

Doordat hout een natuurproduct is heeft het ook de onderstaande eigenschappen. De eigenschappen kunnen is sommige gevallen nedelig werken voor de keuze van een meubel. In overleg met u kunnen we kijken naar een ander geschikte houtsoort.

 • Zwellen, krimpen en scheuren
 • Hars, merg of gom
 • Noesten en vlammen
 • Ruwe plekken aan randen of oppervlakte
 • Zoutvorming
 • Boorgaten van beesten
 • Schimmels en blauwe plekken

Omdat hout dus een natuurproduct is dat kan zwellen en krimpen, kunnen verschillende producten die wij maken en produceren van maatvoering verschillen. Hierdoor kan een geringe afwijking ontstaan.

Verschillende soorten hout

Het meest voorkomende hout waar wij mee werken is duurzaam en eerlijk Europees hout: Eiken, Lariks-Douglas, Grenen, Vuren, Steigerhout en natuurlijk diverse plaatmaterialen. 

Als u graag een specifieke houtsoort wil, kunnen wij dat voor u bestellen en regelen. Wij passen ons in overleg aan bij iedere klant.

Uitleg over de eigenschappen

ZWELLEN, KRIMPEN EN SCHEURVORMING

De luchtvochtigheid is van invloed op het volume van hout. Hierdoor zwelt en krimpt het hout. Dit noemen we ‘de werking’ van het hout.

HARS

Het eerste jaar na de afwerking van het product kan er hars uit het hout komen. Aan de oppervlakte van het hout wordt hars snel bros. Het valt daardoor spontaan van het hout af. Ook kan het met een schaaf verwijderd worden.

MERG

In het midden van de stam zit merg. Dit is het voedingskanaal van de boom. Soms wordt dit verward met houtrot.

NOESTEN EN VLAMMEN

De karakteristieke eigenschappen van hout kun je onder andere herkennen aan de noesten en valmmen in de planken. Iedere plank of balk heeft daardoor een andere uitstraling.

RUWE PLEKJES EN RANDEN

Door de specifieke structuur van het hout kunnen er altijd ruwe plekjes of randen blijven, zelfs na zorgvuldig schaven en frezen.

ZOUTVORMING

Bij geimpregneerd hout kan het lijken dat er zoutvorming aan de buitenkant van het hout optreed. Het gaat dan om hars dat door het impregneren een geel/groene kleur krijgt. Deze vlekken verdwijnen vanzelf.

MINI BOORGATEN (PINHOLES)

Deze kleine gaatjes zijn veroorzaakt door kleine houtetende insecten. Voor het verwerken van de boomstam tot aan het eindproduct zijn deze insecten gedood. Deze pinholes hebben niets te maken met houtworm.

SCHIMMELS EN BLAUWE PLEKKEN

Keteldruk geimpregneerd hout wordt door het proces erg vochtig. Vooral in het warme seizoen kan daardoor meeldauw en schimmelaantasting ontstaan. Deze verdwijnen of kunnen eenvoudig met de hand worden weggeveegd. Deze schimmels zijn niet van invloed op de kwaliteit of sterkte van het hout.

GOM

Hardhout bevat gom. Dit is een bruine substantie die door de regen en warmte uit het hout vrijkomt. Dit kan omliggende delen verkleuren.

Productspecificatie eikenhout 

Onze eikenhouten producten worden vervaardigd van Europees eikenhout en hebben een robuuste landelijke uitstraling. Het wordt uitgezocht op uitelijk van het hout ‘zodat het hout tot zijn recht komt, hierdoor zijn oneffenheden behouden, evenals levendige noesten, machineslagen, onderlinge lengte en dikteverschillen. 

Kort gezegd: Deze rustieke eiken meubelen hebben een natuurlijke vormgeving en hebben hun karakter behouden. En omdat elk stuk eiken handmatig wordt uitgezocht is het zo dat getoonde afbeeldingen op deze website kunnen afwijken van het uiteindelijk aangeschafte product.